Voor wie is VVE?

Voorschoolse educatie is voor peuters van 2,5 tot 4 jaar.

Peuters kunnen meedoen met VE als ze via het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) een indicatie hebben gekregen.

Bij een bezoek aan het consultatiebureau (CJG) kan je een VE-indicatie (ook wel verwijzing genoemd) voor jouw kind krijgen, als dat past bij jullie situatie.
In sommige wijken in Den Haag krijgen peuters automatisch een indicatie na een bezoek aan het CJG: Bouwlust, Vrederust, Morgenstond, Moerwijk en Laakkwartier. Contact met het CJG is hiervoor dus wel nog nodig.

over-dak/

Wat zijn de belangrijkste voordelen van VE?

  • Jouw peuter gaat met meer zelfvertrouwen naar de basisschool
  • Jouw peuter leert de Nederlandse taal beter begrijpen en gebruiken
  • Peuteropvang met VE is voor jou als ouder gratis (vanaf 2024, max. 16 uur per week)
  • Dagopvang met VE is goedkoper voor jou als ouder, dan dagopvang zonder VE

VVE bij DAK kindercentra

Bij DAK kindercentra wordt op verschillende locaties voorschoolse educatie aangeboden.

Het spelend leren gebeurt op elke locatie met een van deze drie VE-programma’s:

  • Piramide: deze educatieve methode werkt met thema’s. Interactie staat centraal. De pedagogisch medewerkers sluiten aan op waar het kind mee komt, met uitdagende activiteiten vanuit Piramide.
  • Uk&Puk: dit is ook een methode met thema’s. Elk thema duurt vijf weken en bevat verschillende activiteiten. Puk, een gele pop met een groen tuinbroekje en een blauw mutsje, speelt in deze methode een belangrijke rol. (Zo is iets vertellen aan een groep voor peuters soms spannend, maar aan Puk iets vertellen doen ze graag.)
  • Speelplezier: bij deze methode staat spelen centraal. Vrij spelen is leerzaam voor peuters. Vanuit Speelplezier spelen de pedagogisch medewerkers daarnaast met de peuters mee en voor, om de ontwikkeling te stimuleren.

 

Per locatie wordt een keuze uit deze programma’s gemaakt. Er wordt gekeken welk programma het beste past bij de visie en manier van werken van de locatie en ook die van de samenwerkende basisschool.

Alle pedagogisch medewerkers van de VVE-groepen bij DAK kindercentra worden getraind in het werken met VE. Deze training wordt afgesloten met een certificaat.

Aanmelden voor VVE

Wil je graag VE voor jouw peuter?
Neem dan contact op met onze afdeling Klantadvies via dit formulier of telefonisch (088 750 91 10). Wij helpen je graag.
Als je aangeeft dat je graag een VE-plek voor je kind wilt, dan kijken wij of er direct een plekje voor jouw kind is of dat hij of zij op de wachtlijst gezet kan worden.

Inschrijven bij DAK kindercentra is kosteloos.
Na inschrijving via het formulier ontvang je een bericht en neemt onze afdeling Klantadvies zo snel mogelijk contact met je op om alles door te nemen.

Een VE-indicatie (verwijzing) voor je peuter vanuit het CJG (consultatiebureau) is nodig om gebruik te maken van de VE-regeling (lagere kosten).

We kijken er naar uit om jou en je kind te verwelkomen op een van onze locaties!

Wil je nog wat meer informatie over VVE bij DAK kindercentra?
Ben je benieuwd naar voorbeelden?