De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de kosten van de kinderopvang en je inkomen. Bekijk hier de kinderopvangtoeslagtabel 2023. Voor meer informatie over de kinderopvangtoeslag kun je terecht bij de Belastingdienst. Daar kun je ook de kinderopvangtoeslag aanvragen. Hieronder geven wij ook alvast antwoord op veel gestelde vragen.

Kom ik in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Hoe en wanneer vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Als je gebruikmaakt van kinderopvang kun je een tegemoetkoming krijgen van de belastingdienst. Hiervoor moeten jij en je toeslagpartner werken, studeren, een traject naar werk of een inburgeringscursus volgen bij een gecertificeerde instelling.

Daarnaast is het een vereiste dat de opvang geregistreerd is in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen toeslag aanvragen. Alle locaties van DAK kindercentra voldoen aan de hoogste overheidseisen en –richtlijnen en staan geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Daar kun je meteen achter komen door een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst.

En met onze handige DAK rekentool kun je snel en gemakkelijk een inschatting van je maandelijkse opvangkosten berekenen.

Over hoeveel procent van mijn gewerkte uren krijg ik kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal werkuren van de ouder die het minst aantal uren werkt. Ouders hebben bij dagopvang recht op toeslag voor 140% van de gewerkte uren van de minst werkende partner. Hierbij is rekening gehouden met reistijd en pauzes van de ouders. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70% van de gewerkte uren van de minst werkende partner declareren. Over de uren die boven de norm uitkomen, ontvang je geen kinderopvangtoeslag.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag krijgt u niet automatisch. Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst in Mijn toeslagen. Wacht niet te lang met aanvragen, je kunt dan geld mislopen. Je zit goed als je de toeslag aanvraagt binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart.

Bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag heb je het volgende nodig:

Een DigiD
Heb je deze nog niet? Een DigiD vraag je aan op digid.nl/aanvragen.

Gegevens over de opvang:
Naam en adres van de opvang, registratienummer uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), opvanguren per maand en de kosten van de opvang (uurtarief).

Je moet je jaarinkomen opgeven.
Heb je een toeslagpartner? Dan heb je ook het jaarinkomen van jouw partner nodig.

Kan ik mijn kinderopvangtoeslag direct verrekenen met DAK kindercentra?

DAK kindercentra heeft een convenant met de Belastingdienst afgesloten. Hiermee is het mogelijk dat je de kinderopvangtoeslag rechtstreeks naar DAK kindercentra laat overmaken door de Belastingdienst. Je hoeft dan alleen nog je eigen bijdrage te betalen. Als je dit wilt, kun je dat op de website van de belastingdienst aanvinken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen bedragen hoeft voor te schieten.

Wat moet ik doen als er iets verandert in mijn persoonlijke situatie of aan de opvang?

Als er iets verandert in je persoonlijke situatie of als je meer of minder kinderopvang gaat afnemen, dan kun je deze wijzigingen op de website van de Belastingdienst doorgeven. Om gebruik te maken van het wijzigingsprogramma heb je een DigiD-inlogcode nodig. Je kunt deze direct aanvragen via de website van DigiD.

Nieuw per juli 2020 is de handige Kinderopvangtoeslag App van de Belastingdienst, waarmee je de hoogte van de toeslag en andere handige gegevens snel kan inzien en wijzigen!

Met de DAK rekentool bereken je eenvoudig wat de gevolgen zijn voor de kosten als je (deels) kiest voor een van onze andere producten, zoals een dag halve dagopvang per week extra.

Wanneer je de kinderopvangtoeslag liever schriftelijk wijzigt, kun je de BelastingTelefoon (0800-0543) bellen voor een formulier. Je moet dan je Burgerservicenummer bij de hand houden. Voor het wijzigen van de toeslag heb je verder je loongegevens nodig (je voorlopige aanslag inkomstenbelasting, je jaaropgaaf of je loonstrookje).

Kan ik hulp krijgen bij het regelen van mijn toeslag?

De BelastingTelefoon is gratis bereikbaar via het telefoonnummer 0800 0543 op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 18.00 uur, en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

DAK kindercentra DAK kindercentra