Waarom werken collega's al zo lang bij Dak? Wat maakt Dak zo leuk?

Lees op deze pagina de èchte verhalen van onze collega's!

 

Jolanda Hurrelbrinck, unitmanager,
40 jaar in dienst bij Dak

Waarom ik al 40 jaar bij Dak werk?

Omdat ik me eigenlijk al vanaf de eerste dag thuis voel en ik elke keer weer de kans heb gekregen om door te groeien. Ik startte als invaller op de groep, kwam in vaste dienst als assistent-leidster en groeide vervolgens door als pedagogisch medewerkster. Nadat ik de hoofdleidster had vervangen, kreeg ik de kans om mezelf te bewijzen als unitmanager. Dat was echt een kantelpunt in mijn carrière: het was een spannende stap, maar ik heb er tot de dag van vandaag geen spijt van gehad.

Een warm bad

Als unitmanager heb ik nieuwbouwlocaties gestart, verhuizingen begeleid, Montessori-groepen geopend, samenwerkingen met scholen opgezet en nog veel meer. Ik voel me daarbij echt gesteund door mijn collega’s: door de regiomanager, mijn pedagogisch coach, HR, Facilitair en ICT maar ook door het wijkteam met mijn collega-unitmanagers. Ik kan altijd met hen sparren als ik ergens niet uitkom. Dak voelt gewoon als een warm bad!

Inge Verstappen, recruiter,
25 jaar in dienst bij Dak

Of het een beetje leuk is bij Dak?

Jazeker! Ik werk er niet voor niets al 25 jaar in verschillende functies. Ik startte 25 jaar geleden als invaller op de groep en werk nu op het servicebureau als recruiter- de leukste baan die er is. Ik heb het heel erg naar mijn zin!

Cadeautjes voor collega’s

Maar goed, wat nog veel leuker is, is dat we bij Dak heel veel dingen voor het personeel organiseren. Ik zit bijvoorbeeld in de Geschenkencommissie. We zorgen met elkaar voor de leukste cadeautjes voor onze collega’s. Dak heeft de afgelopen jaren de bedragen hiervoor zelfs verdubbeld. We organiseren een Eindejaarsmarkt vlak voor de kerstvakantie en we geven iets leuks met Pasen en de Dag van de Pm’er. Tijdens Corona kwam er een extra cadeautje en laatst met Valentijnsdag kreeg iedereen een roos van onze bestuurder. Dit jaar vragen we op ons intranet aan pm’ers welk cadeau ze het liefst willen hebben voor de Dag van de Pm’er. Zo proberen we elke keer weer iets te vinden waar zoveel mogelijk mensen blij van worden. Ben benieuwd wat eruit komt!

Feesten bij Dak

Het leukste feest bij Dak was toch wel het laatste personeelsfeest op de Pier in Scheveningen. Aan iedereen was gedacht: er was een dj, een band, maar er waren ook rustige plekjes waar je je haar kon laten doen of op de foto kon met collega’s. Uiteraard met lekker eten en drinken erbij. Daar heb ik echt mooie herinneringen aan!

Jessie Gieben, projectmanager,
7 jaar in dienst bij Dak

Wat voor mij Dak bijzonder maakt?

Misschien een beetje gek, maar Dak is voor mij een gezellige, levendige familie. Ik vind dat leuk. Ik houd wel van een beetje reuring. Deze fijne familie gaf mij een stabiele basis om na mijn afstuderen aan de kunstacademie mijn eigen kunstpraktijk op te zetten.

Ik startte als medewerker op de afdeling Klantadvies

Toen ik meer tijd wilde om mijn groeiende bedrijf uit te bouwen, bood Dak me een heel ander soort baan aan. Een functie die nog niet bestond: projectmanager activiteiten. Hier kan ik al mijn creativiteit en organisatorisch talent in kwijt. Heel tof dat Dak dit in mij zag, want deze baan past precies bij wie ik ben. Ik krijg alle ruimte om iets nieuws neer te zetten.

Dak geeft mij alle ruimte om te groeien

Ik heb zo ontzettend veel geleerd de afgelopen jaren! Bijvoorbeeld dat het oké is als je dingen niet weet. Of leren spreken voor groepen. Ik vind dat dus doodeng, maar krijg alle ruimte om me hierin kwetsbaar op te stellen en het te leren. Daarnaast krijg ik de kans om verschillende cursussen te volgen zodat ik lekker in ontwikkeling blijf. Bij Dak verveel ik mij nooit. Met zoveel verschillende puzzelstukjes is geen dag hetzelfde. Ik vind het zo leuk, dat ik nu zelfs mijn eigen bedrijf heb stopgezet!

Ellen de Jong, manager HR en Pedagogiek & Kwaliteit,
9 jaar in dienst bij Dak

Wat betekent Dak voor mij?

Toen ik bij Dak begon, voelde Dak als een vrij ambtelijke, starre organisatie. Ik ben er trots op dat er in de loop van de tijd meer ruimte is ontstaan voor creativiteit en innovatie. We kijken bij Dak heel erg naar wat er om ons heen speelt en hoe we daarmee om kunnen gaan. We waren bijvoorbeeld de eerste organisatie in de regio die in verband met het personeelstekort en de hoge werkdruk startte met groepsondersteuners. Dat ging echt niet meteen vlekkeloos, maar na wat aanpassingen loopt dit nu goed.

We durven te proberen

Zo hebben we iemand die zowel op de BSO-groepen werkt als op de afdeling marketing & communicatie en maken we op die manier onze social mediakanalen veel persoonlijker. Bij onze trainingen kijken we naar wat op dat moment het best past. Tijdens corona waren onze Babyspecialist-trainingen online, nu zijn het groepstrainingen en voor de toekomst kijken we naar een combinatie hiervan.

We investeren veel in onze medewerkers

Afgelopen jaar introduceerden we E-Wise, een online platform waar onze pm’ers allerlei trainingen kunnen volgen. En het werkt: er is zelfs een medewerker die er al twaalf heeft gevolgd. In de toekomst willen we dit ook mogelijk maken voor onze managers en staf.

Ik wil de komende tijd verschillende loopbaanpaden bij Dak uitwerken. Daarmee maken we het nog duidelijker voor onze medewerkers hoe ze kunnen doorgroeien en wat daarvoor nodig is. Daarnaast willen we onze externe samenwerkingen nog meer uitbreiden, bijvoorbeeld door samen te werken met universiteiten. We zijn een grote speler in de regio. We kunnen hierdoor op beleidsniveau op veel plekken meepraten en -denken over de toekomst van de kinderopvang. We dragen echt bij aan het verkleinen van de kansenongelijkheid en dat maakt me trots!

Shama Sewpal, pedagogisch medewerker VE op een Jeugdformaat-groep,
16 jaar in dienst

Ik ben iemand die uitdaging nodig heeft. En uitdaging is er voldoende bij Dak!

Ik werk namelijk op een VE- en Stoeltjesgroep. Dat is een groep waarbij 4 van de 16 peuters via Jeugdformaat geplaatst zijn. Deze 4 peuters hebben extra aandacht en structuur nodig en leren in de Stoeltjesgroep mee te gaan in het dagritme, maar ook te spelen met de andere peuters. We werken om die reden in plaats van met de gebruikelijke dagritmekaarten met plaatjes (picto’s) waarmee we elk stapje van de dag in detail kunnen uitleggen aan de kinderen. Ook hebben we bijvoorbeeld koptelefoons voor kinderen die lastig om kunnen gaan met prikkels.

We doen het samen

We staan er niet alleen voor: naast 2 pedagogisch medewerkers (pm’ers) van Dak is er elke dag een gespecialiseerde pm’er van Jeugdformaat aanwezig. Zij begeleidt de Jeugdformaat-kinderen 1-op-1 én ze leert ons hoe we om kunnen gaan met uitdagend gedrag. Bijvoorbeeld: hoe geef je je grenzen aan? Hoe ga je om met kinderen die niet mee willen gaan in de structuur? Een gedragswetenschapper observeert regelmatig op de Stoeltjesgroepen. Dat is ontzettend leerzaam. Ik volg daarnaast via Dak een opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (GPM) en kan via de online omgeving E-Wise nog aanvullende trainingen doen.

Ik merk dat ik elke keer weer beter weet hoe ik het beste kan reageren op opvallend gedrag. Ook bij de kinderen die niet via Jeugdformaat geplaatst zijn. Die tips geef ik ook mee aan de ouders. Elke dag ben ik weer trots op wat ik bereikt heb!