Wanneer krijg ik Kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de Belastingdienst.

Als jouw kind naar de kinderopvang gaat en jij en/of de andere ouder werkt, dan heb je in principe recht op Kinderopvangtoeslag (KOT).
Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, en hoe je deze kunt aanvragen kun je bekijken via een speciale website van de Belastingdienst: www.toeslagen.nl.

Wanneer krijg ik een bijdrage voor VVE (voorschool) van mijn peuter?

Voor Vroeg- en Voorschoolse Educatie (ook wel VVE, VE, voorschool genoemd) krijg je een tegemoetkoming vanuit de gemeente.

Peuteropvang met VVE (voorschool) is voor jou als ouder – vanaf 2024 – volledig gratis.
Dat komt doordat de gemeente 16 uur voorschool per week voor peuters met een VVE-verwijzing betaalt. Dit komt neer op vier dagdelen peuteropvang per week.

Kinderdagopvang met VVE is goedkoper voor jou als ouder, dan dagopvang zonder VVE.
Ook voor peuters op het kinderdagverblijf betaalt de gemeente namelijk een deel van de VVE-uren: 6 uur op de eerste opvangdag, 6 uur op de tweede opvangdag en 4 uur op de derde opvangdag. In totaal maximaal 16 uur.

De rest van de opvanguren betaal je zelf. Wel krijg je hierbij vaak Kinderopvangtoeslag.

Jouw peuter moet een VVE-indicatie (verwijzing) van het CjG (consultatiebureau) hebben. Zonder deze verwijzing betaalt de gemeente geen VVE-uren.

Wanneer krijg ik een bijdrage voor de opvang van mijn peuter?

Los van wat hierboven is genoemd, krijg je een tegemoetkoming voor de kosten van peuteropvang vanuit de gemeente.

Ook als jij als ouder geen recht hebt op kinderopvangtoeslag en jouw kind geen VVE-indicatie heeft, komt de gemeente je tegemoet in de kosten van de opvang van je kind.

Heeft je kind een ooievaarspas in de gemeente Den Haag? Dan is deze tegemoetkoming vanuit de gemeente groter. Wij hebben hiervoor een kopie van de Ooievaarspas nodig.

Hoeveel de peuteropvang dan kost, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en daarom soms best lastig te berekenen. Onze collega’s van Klantadvies helpen je graag met het aanvragen van deze bijdrage. Contact opnemen kan via ons contactformulier of telefonisch (088 750 91 10).

 

Welke tegemoetkomingen zijn er nog meer?

Vanuit DAK kindercentra komen we je ook graag tegemoet in de kosten:

Heeft je kind een ooievaarspas?
Dan betaal je een lager tarief voor de opvang van jouw kind.

Komt je kind vier of vijf dagen naar de opvang?
Ook dan betaal je een lager uurtarief.

Wat kost peuteropvang voor mij?