Een initiatief waar we trots op zijn: de Voor-en-door-kast.
Lees hieronder meer over het kleine begin, onze ervaringen en de
Voor-en-door-kast Dak-breed.

Waar het begon

Unitmanager Sia Dallinga zet zich al jaren in voor kinderen, ouders en collega’s van Dak. Zo ook binnen een samenwerkingsverband vanuit het kindcentrum waar BSO Dak Steenwijklaan deel van uitmaakt. Samen met onder andere OBS De Wissel is er een paar keer per jaar een stuurgroep-overleg, waarin telkens thematisch overleg gevoerd wordt. Eerder dit jaar was een keer het thema ‘armoedebestrijding’ onderwerp van gesprek. Er kwamen schrijnende verhalen op tafel, van ouders en dus kinderen die dakloos werden, de eindjes met moeite aan elkaar knopen of het op andere manieren erg moeilijk hebben. ‘Wat kunnen wij doen?’ was voor Sia de logische vervolgvraag.

Een en een is twee

Bij Dak Roemer Visscher had Sia met het team al jaren een plek in de teamkamer waar ze spullen verzamelden die ze niet meer nodig hadden, zodat een andere collega er zijn of haar voordeel mee kon doen. Verder verschijnen er de afgelopen jaren steeds meer minibiebjes en kastjes met andere spullen in het straatbeeld. Het idee begon vorm te krijgen.

Sia en collega en pedagogisch coach Monique Swier besloten samen om die ene kast die ze hadden staan bij Dak Roemer Visscher, leeg te halen. “Dan zetten we die in de gang en leggen we er wat verzorgingsproducten en lang houdbare spullen in, zodat wie het nodig heeft daaruit iets kan meenemen.”
Zo gezegd zo gedaan: voor 25 euro kochten Sia en Monique verzorgingsproducten bij de Action en legden die in de kast. Ook stuurden ze een brief naar alle ouders van de locatie over wat het idee is van de toen nog ‘weggeefkast’.

Monique Swiers (l) en Sia Dallinga bij de Voor-en-door-kast van Dak Roemer Visscher

Sia: “Deze naam is al gauw veranderd naar ‘Voor-en-door-kast’ want het gaat niet alleen om weggeven, maar ook om uitruilen en zo duurzamer met onze spullen omgaan. Sinds die ene keer hebben we nooit meer zelf spullen in de kast hoeven leggen. Ouders en collega’s, heel veel mensen doen mee.”

De Voor-en-door-kast in de praktijk

De Voor-en-door-kast staat bewust in de hal. Hier is privacy voor wie dat prettig vindt, en ook kom je er als medewerker regelmatig langs, zodat de inhoud in de gaten kan worden houden. Het is natuurlijk van het grootste belang om te zorgen dat er geen spullen in staan die voor kinderen gevaarlijk zijn. Ook zijn bijvoorbeeld voedingssupplementen en medicijnen niet geschikt voor in de Voor-en-door-kast. Er hangt nu ook een bordje met wat uitleg bij de kast.

Er wordt enorm veel gedoneerd: speelgoed, verzorgingsproducten, van alles. Ook komt er veel babykleding binnen. Daarom is er bij Dak Roemer Visscher een apart rek met kapstokjes gemaakt en omgetoverd in de ‘tweede kans kleding hoek’. Hier wordt kleding in maat 50 tot ongeveer 98 doorgegeven, zodat nog meer kleine kinderen er warmpjes bijzitten. Gegeven speelgoed, soms nog in de verpakking, zorgt ervoor dat feest- en verjaardagen voor nog meer kinderen echt feestelijk zijn. Fantastisch!

In de krant

Trouw besteedde afgelopen zomer aandacht aan het initiatief van Sia en Monique. Naar aanleiding daarvan namen leden van de Parochie in Rijswijk contact op, waarna er koffie met elkaar werd gedronken.

Sinds dat kopje koffie wordt de Voor-en-door-kast bij Dak Roemer Visscher regelmatig gevuld door de Parochie met allerhande verzorgingsartikelen: tandpasta, tandenborstels, luiers, maandverband, etc. Alles in de aanbieding gekocht, zodat zoveel mogelijk mensen er hun voordeel mee kunnen doen. Niet alles wordt in de kast gelegd; soms wordt er gericht wat gegeven aan diegene die het ’t beste kan gebruiken.

We zijn nog lang niet klaar

Sia: “Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het gaat om de kinderen. Altijd. Kleine gebaren zoals deze maken wel degelijk een verschil, al is het maar klein. We zijn supertrots op de Voor-en-door-kast en het kledingbankje. Er komt zoveel steun, ook uit andere hoeken vanuit Dak. De kast is nooit leeg.”

In navolging van Dak Roemer Visscher zijn inmiddels ook op andere Dak-locaties door de collega’s Voor-en-door-kasten ingericht. Komend jaar volgen er nog veel meer.
Daarnaast gaan de stuurgroep-overleggen, waar het allemaal begon, door en worden ook daar op allerlei manieren ouders en daarmee kinderen geholpen.

Opgroeien doe je in de buurt. En daar dragen we graag aan bij.