De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van de kosten van de kinderopvang en je inkomen. Voor meer informatie over de kinderopvangtoeslag kun je terecht bij de Belastingdienst. Daar kun je ook de kinderopvangtoeslag aanvragen.

Hieronder geven wij ook alvast antwoord op veelgestelde vragen.

Kom ik in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Hoe en wanneer vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Als je gebruikmaakt van kinderopvang kun je een tegemoetkoming krijgen van de belastingdienst. Hiervoor moeten jij en je toeslagpartner werken, studeren, een traject naar werk of een inburgeringscursus volgen bij een gecertificeerde instelling.

Daarnaast is het een vereiste dat de opvang geregistreerd is in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen toeslag aanvragen. Alle locaties van DAK kindercentra voldoen aan de hoogste overheidseisen en –richtlijnen en staan geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Daar kun je meteen achter komen door een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst.

En met onze handige DAK rekentool kun je snel en gemakkelijk een inschatting van je maandelijkse opvangkosten berekenen.

Over hoeveel procent van mijn gewerkte uren krijg ik kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal werkuren van de ouder die het minst aantal uren werkt. Ouders hebben bij dagopvang recht op toeslag voor 140% van de gewerkte uren van de minst werkende partner. Hierbij is rekening gehouden met reistijd en pauzes van de ouders. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70% van de gewerkte uren van de minst werkende partner declareren. Over de uren die boven de norm uitkomen, ontvang je geen kinderopvangtoeslag.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag krijg je niet automatisch. Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst in Mijn toeslagen. Wacht niet te lang met aanvragen, je kunt dan geld mislopen. Je zit goed als je de toeslag aanvraagt binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart.

Bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag heb je het volgende nodig:

Een DigiD
Heb je deze nog niet? Een DigiD vraag je aan op digid.nl/aanvragen.

Gegevens over de opvang
Naam en adres van de opvang, registratienummer uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), opvanguren per maand en de kosten van de opvang (uurtarief).

Je jaarinkomen
Heb je een toeslagpartner? Dan heb je ook het jaarinkomen van jouw partner nodig.

Kan ik mijn kinderopvangtoeslag direct verrekenen met DAK kindercentra?

DAK kindercentra heeft een convenant met de Belastingdienst afgesloten. Hiermee is het mogelijk dat je de kinderopvangtoeslag rechtstreeks naar DAK kindercentra laat overmaken door de Belastingdienst. Je hoeft dan alleen nog je eigen bijdrage te betalen. Als je dit wilt, kun je dat op de website van de belastingdienst aanvinken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen bedragen hoeft voor te schieten.

Wat moet ik doen als er iets verandert in mijn persoonlijke situatie of aan de opvang?

Als er iets verandert in je persoonlijke situatie of als je meer of minder kinderopvang gaat afnemen, dan kun je deze wijzigingen op de website van de Belastingdienst doorgeven. Om gebruik te maken van het wijzigingsprogramma heb je een DigiD-inlogcode nodig. Je kunt deze direct aanvragen via de website van DigiD.

Met de DAK rekentool bereken je eenvoudig wat de gevolgen zijn voor de kosten als je (deels) kiest voor een van onze andere producten, zoals een dag halve dagopvang per week extra.

Hieronder kan je de App Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst downloaden, waarmee je de hoogte van de toeslag en andere handige gegevens snel kan inzien en wijzigen.

Wanneer je de kinderopvangtoeslag liever schriftelijk wijzigt, kun je de BelastingTelefoon (0800-0543) bellen voor een formulier. Je moet dan je Burgerservicenummer bij de hand houden. Voor het wijzigen van de toeslag heb je verder je loongegevens nodig (je voorlopige aanslag inkomstenbelasting, je jaaropgaaf of je loonstrookje).

Mijn kind gaat naar twee locaties, moet ik dat doorgeven aan de Belastingdienst?

Ja, het is verplicht om alle LRK nummers van de opvanglocaties door te geven aan de Belastingdienst.

Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met de Belastingdienst, via de website of de Belastingtelefoon: 0800-0543 (gratis).

Kan ik hulp krijgen bij het regelen van mijn toeslag?

De BelastingTelefoon is gratis bereikbaar via het telefoonnummer 0800 0543 op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 18.00 uur, en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

DAK kindercentra DAK kindercentra