Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag

1. Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

De overheid betaalt mee aan de kosten voor kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst kun je precies zien aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, dan kun je op deze website ook berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je zou kunnen ontvangen.

2. Over hoeveel procent van mijn gewerkte uren krijg ik kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is gekoppeld aan het aantal werkuren van de ouder die het minst aantal uren werkt. Ouders hebben bij dagopvang recht op toeslag voor 140% van de gewerkte uren van de minst werkende partner. Hierbij is rekening gehouden met reistijd en pauzes van de ouders. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70% van de gewerkte uren van de minst werkende partner declareren. Over de uren die boven de norm uitkomen, ontvang je geen kinderopvangtoeslag.

3. Hoe laat ik de kinderopvangtoeslag direct aan Dak kindercentra overmaken?

De belastingdienst stort standaard de kinderopvangtoeslag op je eigen rekeningnummer. Als je het liever direct naar Dak kindercentra wilt overmaken, zodat je het niet hoeft voor te schieten en er verder geen omkijken naar hebt, kun je dit gemakkelijk regelen. Je hoeft dan alleen nog je eigen bijdrage te betalen. Als je dit wilt, kun je dat op www.belastingdienst.nl, na ingelogd te zijn in Mijn Toeslagen, aanvinken onder het kopje ‘Administratie’.

Hieronder vind je stapsgewijs een toelichting op het wijzigen van de instellingen in Mijn Toeslagen:

  • Kies onder het kopje ‘Administratie’ voor de optie ‘Ik wil de kinderopvangtoeslag aan de kinderopvang laten uitbetalen’.
  • Klik ‘ja’ aan en vervolgens de knop ‘Ga verder’ om de bevestiging af te ronden.
  • Vink het vakje aan om te bevestigen dat je de kinderopvangtoeslag direct wilt blijven uitbetalen aan Dak kindercentra.

Let op

Bij de eerste aanvraag kinderopvangtoeslag geef je altijd het eigen rekeningnummer op. Pas op het moment dat er een voorschotbeschikking zichtbaar is in Mijn Toeslagen, kun je het rechtstreeks aanbetalen aanvinken. Doe je dit eerder, dan zal deze weer automatisch uitgezet worden door het systeem van de Belastingdienst. Wacht daarom met doorgeven van het rechtstreeks uitbetalen, totdat een voorschotbeschikking zichtbaar is in Mijn Toeslagen.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact op met het team Klantadvies via 070 750 21 10.

4. Wanneer stopt rechtstreekse uitbetaling van de kinderopvangtoeslag aan Dak kindercentra?

Betaalt de Belastingdienst jouw kinderopvangtoeslag rechtstreeks aan Dak kindercentra uit? Na het doorgeven van onderstaande wijzigingen stopt het rechtstreeks uitbetalen automatisch.  

  • Het stoppen van de kinderopvangtoeslag
  • De verandering van dagopvang in buitenschoolse opvang
  • Het stoppen van de opvang op een locatie
  • De start van (extra) opvang bij een andere kinderopvanginstelling

Het rechtstreeks uitbetalen stopt niet als je wijzigingen doorgeeft in de opvanguren of de uurprijs.

Is de rechtstreeks uitbetaling gestopt en wil je dat de toeslag weer aan Dak wordt uitbetaald? Ga dan eerst na of de rechtstreekse uitbetaling aan Dak is gestopt. Dit kun je controleren door (na 24 uur opnieuw) in te loggen in Mijn toeslagen. De rechtstreekse uitbetaling is gestopt als je de wijziging 'Verzoek stoppen uitbetaling aan kinderopvang' ziet staan. Onder 'Administratie' kun je doorgeven dat je de kinderopvangtoeslag weer aan Dak wilt laten uitbetalen.

Rondleiding aanvragen
* Verplicht veld

Het laatste nieuws

Help kwetsbare kinderen!

Haagse mazelenbesmetting niet bij..

Nina Dak opent VVE peuteropvang!

Kinderopvang: goed voor ouders, maar ook voor kinderen!

Goede kinderopvang is een verrijking voor kinderen. Het draagt positief bij aan hun sociale én cognitieve ontwikkeling. Benieuwd hoe dat precies zit?

Waarom kinderopvang?