Onze thema's: Lekker knus!

Scroll naar beneden en laat je inspireren! Met 6 thema’s per jaar is er op elk moment wel iets te beleven met Dak als inspiratiebron. Wat kan een peuter eigenlijk allemaal doen met verschillende materialen? Hoe kun je met een baby al interactief bezig zijn? Ben je op zoek naar leuke tips en ideeën voor activiteiten? Of wil je gewoon samen met je kind creatief en gezellig bezig zijn? Op deze pagina onder de koppen ‘Ontdekken’, ‘Zelf maken’, ‘Samen doen’,’ In de buurt’ en ‘Weetjes/tips’ vind je tal van inspiratie om met kinderen aan de slag te gaan op elk moment van de dag. Scrollen maar!

Onze thema's

 • Januari - februari: Groeimeters!
 • Maart - april: Onze natuur!
 • Mei - juni: Buiten? Gewoon!
 • Juli - augustus: Uitje Dak!
 • September - oktober: Pure magie!
 • November - december: Lekker knus!

Lekker knus!

Een razende regen plenst tegen de ramen van je slaapkamer, ijsgure winden blazen de muts van je oren. Koning winter kent geen genade. En dus zetten we bij Dak onze ‘knuskachel’ dan gewoon een standje hoger. Door samen een spelletje te doen, ons lokaal in winterse sferen te versieren of een boekje te lezen in een gezellig hoekje. Zo voel je bij ons de warmte van thuis. En die rooie neuzen en ijskoude tenen? Die verdwijnen dan als sneeuw voor de zon!

Ontdekken in Lekker knus

Popcorn maken

Als het buiten donker en koud is, is het extra gezellig om binnen een filmpje kijken. Op de bank, met een dekentje, een kopje thee en natuurlijk popcorn! Die kun je zelf van mais maken. Vraag maar aan je ouders of je mais mag opwarmen in een pan (150 ml zonnebloemolie voor 125 gram maiskorrels). Wel de (liefst glazen) deksel erop houden. Zie je wat een gebeurt? Als het poppen minder wordt, draai je het vuur uit. En dan is het genieten geblazen.

Regen meten

Het is geen zomer meer en dat merken we. Sommige dagen zijn koud en nat. Je kruipt lekker knus in bed en hoort de regen tikken tegen het raam. Maar weet jij eigenlijk hoeveel regen er valt? Probeer het eens te meten met een maatbeker. Zet deze voor je gaat slapen in de tuin of op het balkon en kijk als je wakker wordt hoeveel regen er gevallen is. Was dat meer of minder dan je had verwacht?

Zelf maken in Lekker knus

Theelichtjeshouders maken

Het wordt steeds eerder donker buiten. Het is dan erg gezellig om kaarsjes aan te steken. Hoe leuk is het om kaarsjes in een eigen gemaakte theelichthouder te zetten?


Wat heb je nodig?

 • Leeg glazen potje
 • Wit papier
 • Ecoline
 • Huishoudolie
 • Kaars
 • Waxinelichtjes (eventueel op batterij)
 • Schaar

Wat moet je doen?


1. Knip van het witte papier een strook die precies om het glazen potjes past.
2. Teken met een kaars op het papier (de tekening blijft onzichtbaar).
3. Beschilder het witte papier met ecoline, gebruik vooral verschillende kleuren om de theelichtjeshouder extra mooi te maken
4. Als de ecoline droog is smeer je beide kanten van het papier in met huishoudolie
5. Plak het ingesmeerde papier om het lege potje heen
6. Stop een waxinelichtje in je zelf gemaakte theelichtjeshouder en branden maar!

 

 

 

Winterwonderland kijkdoos

Heb je nog een oude schoenendoos ergens liggen? Gebruik deze dan om een winterwonderland kijkdoos te maken. Een kijkdoos maken is niet alleen erg leuk, je hebt er later ook nog plezier van. Iedere keer als je in de doos kijkt kan je weer genieten van je eigen kunstwerkje.

Wat heb je nodig?

 • Een doos, bijna iedere doos is geschikt als er maar een deksel opzit. Zo kun je de spulletjes die je in de doos wil stoppen gemakkelijk op hun plaats zetten.
 • Gereedschap, een schaar en lijn zijn onmisbaar voor het maken van een kijkdoos. Als er plaatjes in komen die je zelf nog moet kleuren heb je nog stiften of kleurpotloden nodig.
 • Plaatjes, deze heb je nodig om de doos van binnen te versieren. Ja kan de plaatjes uit tijdschriften knippen en dan op hard karton plakken of je haalt de plaatjes van internet en drukt het af op hard papier. Klik hier voor winterwonderland plaatjes of inspiratie.
 • Doorzichtig papier.

 

Wat moet je doen?

1. Knip in de korte zijde van de schoenendoos een gat die groot genoeg is om doorheen te kijken.
2. Versier de binnenzijde van de doos, dit kan met papier, glitters, stickers, stiften etc. Gebruik je creativiteit.
3. Knip plaatjes uit met een plakrandje aan de onderkant. Dit plakrandje gebruik je later om de plaatjes vast te zetten aan de onderkant. Zet de plaatjes niet allemaal op een rij, maar plaats ze over het hele oppervlakte van de doos. Zo krijg je een driedimensionaal effect.
4. Om er voor te zorgen dat er licht valt in de doos moet er een stuk van de deksel uitgeknipt worden. Op het uitgeknipte stuk plak je doorzichtpapier. Je hoeft niet een groot stuk te kippen, je kan ook verschillende vakken knippen en doorzichtig papier op plakken.
5. Leg de deksel weer terug op de doos en kijk door het gat wat je eerder geknipt hebt, is de doos niet prachtig geworden?

 

 

Vogelvoederstok maken

Hoe kouder het buiten wordt, hoe moeilijker het is voor vogels om voer te vinden. Insecten verdwijnen onder de grond en bessen zijn al geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. De dagen worden korter en dus is er minder tijd voor het zoeken van eten. Toch hebben de vogels juist nu voedsel nodig, van eten krijgen ze meer energie om hun lichaamstempratuur op peil te houden. Help jij de vogels overwinteren en het ook voor hen lekker knus te maken? Het maken van een voederstok is niet alleen hard nodig voor de vogels, maar ook nog eens erg gezellig om te doen.

Wat heb je nodig?

 • plantenstokje
 • mes
 • ijzerdraad
 • bruin en wit brood, appel, winterwortel en doppinda

Je snijdt de appels en winterwortel in kleine stukjes. Met een mesje maak je de inkeping in de plantenstok en hier haal je het stukje ijzerdraad doorheen. Buig van het ijzerdraad een ophanglusje. Van de snee bruin en wit brood maak je kleine stukjes. Daarna schuif je de appel, brood en winterwortelstukjes op het stokje. Aan de lus knoop je een touw, zodat je de voederstok in de boom kunt hangen.

 

 

Samen doen in Lekker knus

Kerstboom optuigen

Het is bijna kerst! Tijd om een kerstboom in huis te halen en samen te versieren. Begin het optuigen met de kerstverlichting. Begin bovenaan en werk naar beneden, zodat je goed uitkomt met het snoer en de stekker. Hang ook de kerstballen en overige versieringen van boven naar beneden in de boom, zo voorkom je dat je een kerstbal uit de boom stoot.

Koekjes bakken met ijsglazuur

Samen koekjes bakken is erg gezellig. Warme sloffen aan, schorten voor en starten maar. Samen deeg kneden en samen vormpjes uit het deeg halen. Het gaat ook nog eens super lekker ruiken thuis als de koekjes eenmaal in de oven zitten.


Wat heb je nodig?


Keukenspullen

 • Deegroller
 • Bakplaat met bakpapier
 • Koekvormpjes


Ingrediënten

 • 150 gram boter
 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 400 gr zelfrijzend bakmeel
 • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed boter, suiker, eieren, gember, bakmeel en een mespunt zout door elkaar tot een soepel deeg. Bestuif het aanrechtblad met bakmeel of bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik. Steek met koekvormpjes koekjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaat en bak de koekjes in 10-15 min. goudbruin en gaar. Laat de koekjes ca. 30 min. afkoelen en versier de koekjes met ijsglazuur. IJsglazuur maak je door poedersuiker te mengen met water. Meng 5 eetlepels poedersuiker in een bakje met net zoveel water tot het een doorroerbaar goedje is.

 • Tip

Voor extra feestelijke koekjes: maak koekjes volgens bovenstaand basisrecept en gebruik diverse kleurrijke decoraties. Bijvoorbeeld: schrijfstiften rood en groen (bakproducten), gebaksglazuur wit (125 g, bakproduct), tum tum (300 g), mini-feest (60 g, bakproduct) en crispy stars (20 g, bakproduct).

 

 

In de buurt voor Lekker knus

Wonderkamers

Tot en met 31 december 2020 zijn de Wonderkamers van het Gemeentemuseum Den Haag open. Je maakt hier op een verrassende, speelse en interactieve wijze kennis met beeldende kunst, kunstnijverheid, architectuur en mode. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas is op zaterdag 17 november in de Scheveningse haven. Weet jij een 'bij de handje' te bemachtigen? De Pieten delen ze uit tijdens de optocht.

Buitenspeelplaatsen (kaart)

Je lekker buiten uitleven kan natuurlijk altijd. Hutten bouwen, verstoppertje spelen, klimmen en klauteren. Leuk, spannend en nog gezond ook. Rennen!

 • Een overzicht van speeltuinen in Den Haag vind je op Kidsproof.
 • Ook een mooi overzicht van alle kids hotspots op Uktuktuk

Heb jij ook een tip?

Ken je een speelplaats die er nog niet bij staat? Stuur dan snel een mail naar communicatie@dakkindercentra.nl, dan maken we samen de lijst nog veel langer!

Weetjes/tips voor Lekker knus

Wist je dat...

 • Wist je dat de winter het beste seizoen is om warme chocolademelk te drinken? Probeer maar eens, je warmt er helemaal van op.
 • Wist je dat ze in België Sinterklaas op 6 december vieren?
 • Wist je dat vroeger kaarsen regelmatig als klok werden gebruikt? Er waren 12-uurskaarsen en 24-uurskaarsen verkrijgbaar met horizontale ringen die de uren aangaven. 
 • Wist je dat kippenvel ervoor zorgt dat je lichaam warm blijft?
 • Wist je dat thee koud wordt en melk warm als het in de kamer staat? Hoe kan dat nou? Dat komt door de omgeving. Als de omgeving kouder is dan de thee zelf, dan koelt de thee ook af. Als de omgeving warmer is dan de melk, dan warmt de melk op. Als je melk in de winter buiten zet, dan blijft het gewoon koud. Bij mensen kan dat niet. Wij hebben een soort motortje in ons lichaam. Door te eten en te drinken blijven wij warm, en als we het te warm hebben gaan we zweten. Zo blijven we op een gezonde temperatuur.
 • Wist je dat ‘gezellig’ een typisch Nederlands woord is? Dat betekent dat het woord niet te vertalen is. Het kan ergens gezellig zijn (de sfeer), iemand kan gezellig zijn, maar bijvoorbeeld ook een interieur kan gezellig zijn.