1. Onze visie op voeding

Gezonde voeding: goed voor opgroeiende kinderen

Bij DAK kindercentra willen we dat kinderen alle kansen krijgen om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Daarom bieden onze pedagogisch medewerkers hen activiteiten aan die stimulerend zijn voor bijvoorbeeld de taalontwikkeling of de sociale ontwikkeling.

Ook gezonde voeding is belangrijk voor opgroeiende kinderen. Om zo goed mogelijk te kunnen spelen, rennen, bouwen en denken, hebben kinderen bouwstoffen nodig. Deze bouwstoffen halen ze uit hun eten. Bij DAK kindercentra stimuleren we dat kinderen gezond eten en drinken.

Op een positieve en aanstekelijke manier proberen we kinderen, ouders én pedagogisch medewerkers te betrekken bij dit onderwerp.

Samen eten: een gezellig moment

Samen eten in het kindercentrum of de BSO is bij uitstek een gezellig moment. We voeren gesprekjes over de activiteiten en hebben aandacht voor elkaar. Ook is het eetmoment een dagelijks terugkerend moment dat voor kinderen structuur geeft aan de dag. In het kinderdagverblijf beginnen we daarom de maaltijd met het zingen van een liedje (‘smakelijk eten’) en in de BSO mogen kinderen meehelpen en meedenken over wat we op tafel zetten.

2. Voedingsbeleid per leeftijd

Algemeen (KDV en BSO)

  • We voorkomen dat kinderen in aanraking komen met eten waar zij allergisch voor (kunnen) zijn. Zo hebben we op het kinderdagverblijf geen pindakaas.
  • We bieden kinderen geen rauwe vleesproducten aan, zoals filet americain, in verband met het risico op ziekmakende bacteriën.
  • Smeerleverworst en gewone smeerkaas smeren we niet op brood. Smeerleverworst bevat veel vitamine A en smeerkaas vaak veel zout. Voor allebei geldt dat het in grote hoeveelheden niet goed is voor kinderen. Als ze het thuis én bij ons krijgen, zou dat te veel worden.
  • We eten géén chips en snoep, alleen bij speciale gelegenheden en feesten, zoals een zomerfeest of kerstviering.


Baby’s (0 tot 2 jaar)

Een fles geven aan een baby is een intiem moment waar de pedagogisch medewerker de tijd voor neemt. Volgens de deskundigen van het voedingscentrum hebben kinderen vanaf ongeveer zes maanden behoefte aan de eerste hapjes.

  • Bij DAK kindercentra bieden wij rond de leeftijd van 7 maanden een broodkorstje en groenten- of fruithapje aan. Baby’s kunnen zo langzaam aan nieuwe smaken wennen, zodat zij ze goed leren kennen. Natuurlijk blijft de fles- of borstvoeding het belangrijkst in deze periode.
  • Vanaf 1 jaar gaan ze mee in het ritme van de dreumesen en peuters. We drinken dan uit een beker, dat is beter voor de mondmotoriek dan drinken uit een beker met een tuit. De pedagogisch medewerker helpt bij het drinken, maar een beetje knoeien hoort er natuurlijk bij.


Dreumesen en peuters (1 tot 4 jaar)

Veel kinderen vinden het fijn om zelf hun fruit te mogen kiezen en leuk om zelf hun boterham te mogen smeren! De pedagogisch medewerker helpt daarbij. Dit doet ze door verschillende soorten fruit aan te bieden en kinderen te begeleiden bij het smeren van hun brood.

  • Op het kinderdagverblijf eten we in de ochtend fruit. We kiezen daarbij voor seizoensfruit, zoals appel, peer of banaan. Maar ook meloen of perzik vinden de kinderen erg lekker. Afhankelijk van de leeftijd van je kind geven we stukjes fruit of pureren we dit.
  • Tijdens de lunch eten we een broodmaaltijd. We kiezen voor volkoren brood, besmeerd met margarine (daar zitten goede onverzadigde vetten in) en divers broodbeleg.
  • Ons hartige broodbeleg is mager, zoals bijvoorbeeld 20+ kaas, light zuivelspread of vegetarische smeerworst (in gewone smeerworst zit veel vitamine A, dat kan schadelijk zijn).
  • Bij het zoete beleg dat we aanbieden, zoals appelstroop of jam, letten we er op dat er niet te veel suiker in zit.
  • We zorgen voor voldoende variatie.
  • We drinken water. Aan het water voegen we bijvoorbeeld wat schijfjes komkommer toe voor de smaak. Ook water met wat gestampte aardbeien is favoriet bij veel kinderen. (Dat is een goed alternatief voor zoete, calorierijke limonadesiroop of sap. Wist je dat één glas daarvan bijna vier suikerklontjes bevat!?)
  • We letten erop dat kinderen niet te veel melk drinken, dat remt hun eetlust. We drinken alleen melk of karnemelk tijdens de lunch.
  • In de middag of als tussendoortje eten we een rijstwafel, ontbijtkoek, fruit of groenten, bijvoorbeeld uit onze eigen moestuin. De kinderen helpen met het planten van de zaadjes en het oogsten van de zelfgekweekte tomaten of komkommers. Hoe heerlijk is het dan om ze ook op te mogen eten! Groenten en fruit zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Lekker en gezond!


Schoolgaande kinderen (4 tot 13 jaar)

Na een drukke dag op school zijn kinderen toe aan een rustmoment, om weer op te laden. Een gezellig moment waarbij we de dag doorspreken en plannen maken voor de middag.

  • We eten een cracker, boterham, rijstwafel of groenten en fruit.
  • Kinderen mogen zelf meehelpen met het dekken van de tafel en het schillen van fruit, als ze dat leuk vinden.
  • Op de langere BSO middagen en in de vakanties lunchen we op de BSO met een broodmaaltijd. We kiezen voor beleg dat een gezonde keuze is, bijvoorbeeld spread, casselerrib, appelstroop of een boterham belegd met geprakte aardbeien of plakjes banaan.
  • Op de BSO drinken we water, bijvoorbeeld met een schijfje sinaasappel of plakjes komkommer, halfvolle melk of thee aangelengd met koud water. We zorgen ervoor dat de kinderen voldoende drinken, vooral bij warm weer.
  • Samen met de kinderen zorgen we ook af en toe voor iets speciaals: we koken een grote pan macaroni of bakken een mooie groentequiche.

 

3. Water: de allerbeste dorstlesser!

Waarom water?

Op onze kinderdagverblijven en BSO’s drinken we water met de kinderen, eventueel met een schijfje sinaasappel, komkommer of een andere vrucht erin. Voor de afwisseling drinken we aangelengde lauwe (vruchten)thee zonder suiker. Water en thee bevatten geen calorieën. Er zit geen suiker in en het smaakt ook niet zoet, zo wennen kinderen niet aan zoete smaken. Dat maakt water en thee tot de allerbeste dorstlessers!

En vruchtensuikers dan?

Als kinderen jong wennen aan drankjes die zoet zijn, vergroot je de kans dat ze later te veel frisdrank en vruchtensap nemen. Bovendien bevatten de meeste zoet-smakende drankjes veel calorieën. Extra toegevoegde vitamines maakt deze drankjes niet beter. Sap lijkt misschien gezond, vooral als op het etiket staat: ‘gemaakt van puur geperst fruit, zonder toevoeging van suikers’. Maar dat is het niet. Het maakt namelijk niet uit of de suiker afkomstig is uit appelconcentraat, geconcentreerd puur vruchtensap of riet- of bietsuiker, het is allemaal suiker. Te veel suiker kan leiden tot overgewicht en tandbederf.

4. Speciale wensen van ouders

Bij DAK kindercentra proberen we rekening te houden met de speciale wensen van kinderen en ouders. Bijvoorbeeld als je je baby borstvoeding wilt komen geven op het kindercentrum, als je zoon of dochter op doktersadvies speciale voeding nodig heeft of als je kind allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen. Je kunt altijd contact opnemen met de unitmanager van jouw kindercentrum om afspraken hierover vast te leggen.

5. Trakteren

Als een kind jarig is, vieren we een feestje! Bijvoorbeeld met een feestmuts en verjaardagsliedjes. Je bent vrij om traktaties naar eigen inzicht te kiezen. Wel vinden wij het heel fijn als je ons voedingsbeleid wilt ondersteunen. Ons advies: kies kleine, niet te calorierijke traktaties. Denk ook eens aan niet-eetbare traktaties als alternatief, zoals stickervellen, uitdeelboekjes of kleurpotloden. Voor gezonde traktatie ideeën kunnen ouders altijd contact opnemen met de pedagogisch medewerker van de groep.

Meer weten over ons voedingsbeleid?
Neem dan contact op met de unitmanager van jouw kindercentrum of met DAK Klantadvies.