buitenschoolse opvang activiteiten

Sport & Spel

We vinden het erg belangrijk dat kinderen voldoende beweging hebben. Het is gezond, goed voor de ontwikkeling en daarnaast ook nog eens lekker ontspannen na een drukke schooldag. Sport & Spel zit dus altijd in ons activiteitenaanbod. We organiseren sportdagen, bedenken samen met de kinderen verschillende spellen of nodigen workshopgevers uit die ons veranderen in bijvoorbeeld echte Judo masters of Lasergamers!

Kunst & Cultuur

Alle kinderen zijn creatief! Bij DAK leer je niet om binnen de lijntjes te blijven, maar om juist te ontdekken wat er nog meer mogelijk is. Van een gaaf knutselwerk tot aan een toneelstuk regisseren. Of ben je een echte muzikant en wil je dat verder ontdekken? Er zijn zelfs BSO’s waar muziekles wordt gegeven! En soms is er een theaterhoek met verkleedkleren waar zelfbedachte toneelstukken worden opgevoerd. Plekken om heerlijk te knutselen of te tekenen zijn er ook altijd te vinden.

Natuur & Techniek

Weer of geen weer, we gaan elke dag naar buiten, even lekker de natuur in! Daar is namelijk van alles te beleven. Ontdek hoeveel dieren er zijn tijdens een echte natuurspeurtocht en leer waar een boswachter eigenlijk allemaal op let. We houden van activiteiten in de natuur! En van de nieuwsgierige vragen van kinderen: ”Waarom kan ik de wind niet vastpakken?”, ”Hoe werkt vliegeren eigenlijk?”. Door het programma Techniek&Ik, wat we op meerdere locaties aanbieden, stimuleren we deze nieuwsgierige houding van kinderen en doen we allerlei onderzoeken en proefjes om steeds meer te ontdekken.

 

Helden & Beroepen

”Ik wil later als ik groot ben politieagent worden!”. Dat is gaaf, laten we eens een wijkagent uitnodigen die ons kan laten zien wat er bij komt kijken als je politieagent bent. Hoeveel beroepen zijn er eigenlijk? Heeeel veel, zo ontdekken we tijdens een bezoek aan de supermarkt dat daar ook al meerdere beroepen zijn. En ja, bij ons wekelijkse bezoek aan het bejaardentehuis, daar werken ook mensen! Dat is veel om uit te kiezen… Het is maar goed dat we op de BSO alvast kennis maken met verschillende helden en beroepen.

Inrichting BSO-ruimte: je tweede huis

Kinderen hebben na schooltijd ruimte nodig om zich te kunnen ontspannen en te spelen. Er zijn uitdagende activiteiten, maar kinderen mogen ook chillen en zich ‘vervelen’. De groepsruimte is ingedeeld in begrensde hoeken voor verschillende soorten spel, bijvoorbeeld door kasten, meubels en kleurige vloerkleden. Kinderparticipatie staat bij ons hoog in het vaandel. Dat betekent dat kinderen mee kunnen denken over de inrichting van de groepsruimte. Vaak hebben onze BSO’s aparte ruimtes, plekken of hoeken voor kinderen van verschillende leeftijden.

Ontspanning: Een zithoek met een bank of kussens en een kleed op de vloer. Met een boekenkast erbij wordt deze hoek gebruikt als leeshoek of chillplek.
Bewegingsspel: Een plek (binnenshuis of buitenshuis) waar kinderen zich kunnen uitleven. Een klimhuis, voetbaltafel, kussens, ballen of een ruimte om te dansen of te stoeien.
Creatief spel: Een plek waar kinderen kunnen experimenteren met zand, water, verf, klei, of andere knutselmaterialen, zoals zagen en timmeren.
Constructiespel: Een ruime bouwhoek met uiteraard een kast of tafel waar de bouwwerken bewaard kunnen worden zodat zij er op een ander moment verder aan kunnen bouwen.
Fantasiespel: Een huishoek met keuken, winkel en/of poppenhoekmateriaal en een verkleedhoek met verkleedkleren en een spiegel.
Gezelschapsspel: Een lekkere ruime tafel om uren met elkaar allerlei puzzels en gezelschapsspelen te doen.
Koken: Een keukenblok waar kinderen onder toezicht heerlijk kunnen kokkerellen.
Media: Een tv-, of computerhoek waar kinderen alleen of samen computerspelletjes kunnen spelen, huiswerk kunnen maken of een film kijken.

Kom mee naar buiten!

Buitenspelen. Wat is er heerlijker dan lekker rennen, vliegen, klimmen en klauteren? Bij DAK kindercentra is er voldoende mogelijkheid om je lekker buiten uit te leven. Bij de inrichting van de buitenruimtes kijken we daarom altijd hoe we dit zo uitdagend en natuurlijk mogelijk kunnen doen. Een tegelvlakte alleen vinden wij natuurlijk niks! Daarom zijn er veelal verschillende afgebakende plekken gemaakt om kinderen kennis te laten maken met diverse sporten, maar ook met de natuur. Met een waterstroompje bij een pomp, een hut van wilgentakken of een slingerend pad tussen het groen, wordt een gewoon plein al gauw een echt ontdekkingsparadijs! Wist je dat sommige vestigingen zelfs een eigen natuurspeelplaats hebben?

Open deuren: vrijheid blijheid

Het is belangrijk dat kinderen zich vrij voelen om op onderzoek uit te gaan. Daarom hebben wij een opendeurenbeleid. Spelen in een andere ruimte geeft kinderen de gelegenheid om hun wereld te vergroten. In overleg met de medewerkers mogen kinderen daarom gebruikmaken van andere ruimten in het kindercentrum. Zo kunnen ze aansluiting zoeken bij een andere groep, daar meedoen met activiteiten of even bij een broertje of zusje gaan kijken.