Nu ook een Tiny Forest in Leidschendam-Voorburg!

20-12-19

In Leidschendam-Voorburg hebben we nu ook een Tiny Forest. Deze is in samenwerking tussen Dak kindercentra, Vlietkinderen en basisschool Cascade aangelegd. Samen bedachten we een mooie naam voor onze Tiny Forest. De winnende naam is geworden: BOSCADE. Deze werd officieel onthuld door wethouder Nadine Stemerdink.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos met de grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Hij baseerde het op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.

Dak kindercentra, Vlietkinderen en basisschool Cascade hebben samen een intentieverklaring ondertekend. Hierin staat dat wij gezamenlijk de komende jaren het kleine onderhoud van het bos op ons nemen. Daarnaast kunnen wij op deze plek ook natuurlessen geven.

Uiteraard zijn alle kinderen en buurtbewoners van harte welkom in onze Tiny Forest!