Help kwetsbare kinderen!

20-06-19

Wist je dat er in Nederland naar schatting minstens 50.000 kinderen zijn van een ouder of ouders met een verslavingsprobleem? Deze kinderen zijn extra kwetsbaar. Niet alleen als ze nog kind zijn, maar ook op latere leeftijd. Kinderen met zo’n lastige thuissituatie hebben twee tot drie keer meer kans om ook zelf problemen te ontwikkelen. Dit kunnen verslavingsproblemen zijn, maar ook psychische, sociale en relationele problemen komen vaker bij hen voor dan bij kinderen die in een stabiele thuisomgeving opgroeien. Deze kinderen zijn bovendien vaker het slachtoffer van kindermishandeling. Stichting het Zwarte Gat maakt zich hard voor deze kinderen, zodat ook zij veilig en onbezorgd kunnen opgroeien. De stichting voert actie en vraagt om jouw steun!

Een pittige uitdaging
Op zaterdag 22 juni staat team Het Zwarte Gat/MIND Verslaving bestaande uit Hendrik Hartevelt en Fred Balhuizen, op een paal in het IJsselmeer. De bedoeling is dat zij zo lang mogelijk blijven staan op die paal die een oppervlakte heeft van 30 cm bij 30 cm. Een pittige uitdaging… Die uitdaging gaan zij aan om zoveel mogelijk aandacht en steun te krijgen voor kinderen van ouders met een verslavingsprobleem.

Concrete hulp beschikbaar
Extra kwetsbaar, extra risico op mishandeling, maar er is concrete hulp beschikbaar. Er is voor deze groep kinderen hulp in de vorm van ‘doe-en praatgroepen’. Kinderen kunnen hier al vanaf hun vierde jaar naar toe. Meedoen aan zo’n groep is bewezen effectief:

  • de kinderen ontmoeten andere kinderen die met dezelfde problemen te maken hebben, hierdoor staan ze voor hun gevoel niet meer zo alleen;
  • de kinderen leren hier zo goed mogelijk om te gaan met hun eigen (thuis)situatie;
  • de kinderen leren hier wat er nu eigenlijk aan de hand is met hun vader of moeder, en dat dit niet hun schuld is.

Dit zijn allemaal heel belangrijke zaken die ervoor zorgen dat deze kinderen sterker en veerkrachtiger worden en meer grip op hun eigen leven krijgen.

Het bestaan van deze groepen is echter nog te weinig bekend bij belangrijke personen in de omgeving van het kind, zoals leerkrachten en huisartsen. Om deze bekendheid te vergroten is energie en geld nodig. Stichting Het Zwarte Gat levert de energie, nu het geld nog.

Jouw hulp is welkom!
Wil jij helpen? Klik dan op onderstaande link en sponsor. Iedere donatie is welkom en draagt bij aan het verwezenlijken van het doel.

https://www.doemeemetmind.nl/team/het-zwarte-gat 

De donatie wordt zeer gewaardeerd! Je geeft hiermee deze kinderen een kans om de cirkel waar ze in zitten te doorbreken. Deel dit bericht in jouw eigen (sociale) netwerk. Hoe meer aandacht voor deze actie en daarmee voor deze groep kinderen, hoe beter!