Diversiteit aan Pieten bij Dak

08-11-18

Bij Dak kindercentra verwelkomen wij iedereen en respecteren de verscheidenheid van ieders achtergrond. Wij stimuleren en ondersteunen kinderen en jongeren om een vaardig en (veer)krachtig mens te zijn, ook omdat de wereld om ons heen snel verandert. Wij werken samen met iedereen die met het kind in verbinding staat. Wij zijn daar waar kinderen zijn. [visie Dak kindercentra]

Een feest voor iedereen
Binnenkort is het weer zover: Sinterklaas komt naar Nederland! Dat is een feest waar iedereen zich op moet kunnen verheugen. Het is een feest dat iedereen moet kunnen verbinden. Het feest komt voort uit een traditie van samen verheugen, samen vieren en samen delen. Omdat Dak er voor álle kinderen is, vinden we het erg belangrijk dat Sinterklaas ook echt een feest voor alle kinderen, ouders en medewerkers is. 

Onderzoek Kinderombudsman
Uit onderzoek van de Kinderombudsman (2016) bleek dat helaas niet voor alle kinderen het geval. Sommige kinderen ervaren zwarte Piet als kwetsend en merken dat zij in deze Sinterklaasweken extra gepest worden om hun huidskleur. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van een kinderfeest. De Kinderombudsman stelt dat het aan volwassenen is om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich veilig voelen en plezier beleven aan het Sinterklaasfeest. 

Behoeften ouders, kinderen en medewerkers
We hebben daarom besloten om op de locaties in gesprek te gaan met ouders, collega’s en oudere kinderen om te horen wat zij belangrijk vinden. Dit kan dus per locatie verschillen. Het gaat erom dat we een feest kunnen vieren waar iedereen zich prettig bij voelt. Laten we in ieder geval zorgen voor een diversiteit aan Pieten en er samen een mooi feest van maken!