Chinees nieuwjaar bij Daan Dak

20-02-18

Sinds afgelopen vrijdag is het op de Chinese kalender het jaar van de hond. Bij Daan Dak (Lamgroen) versierden we de groep daarom met zelfgemaakte Chinese lantaarntjes en deden we allerlei activiteiten rondom het thema honden.

Ikke niet leuk nieuwjaar
Ons brood probeerden we een keer te eten met stokjes, een goede oefening voor de fijne motoriek en de oog-hand coördinatie. Uiterst geconcentreerd en met de tong uit de mond lukte het sommige kinderen al snel. Maar na enkele wanhoopspogingen om een stukje brood in de mond te krijgen, gaf ook menig kind het op. Beduusd en ietwat verveeld staarden zij naar de stukjes brood op de grond. "Ikke niet leuk nieuwjaar", merkte een kindje op. Weer een ander kind vroeg huiverig wanneer de oliebollen nou kwamen en of ze die dan ook met stokjes zou moeten eten. Van een gezellige feeststemming bleef weinig over en even leek ons feestje in de soep te lopen.

Van verveling komt… heel veel creativiteit
Het geniale effect van verveling is gelukkig dat het brein dan wordt gestimuleerd tot creatief denken. Aan creativiteit geen gebrek in de wondere wereld van een peuter en stil in een hoekje blijven balen als iets even tegenvalt, zit nou eenmaal niet in de aard van het beestje. Wat kunnen we daar als volwassenen veel van (terug)leren. Al gauw ontstonden dus weer prachtige nieuwe ideeën. Met stokjes en een bord kun je immers een fantastisch trommelfestijn creëren! Na een solo optreden van een van de kindjes kreeg hij bijval van wat enthousiastelingen met weinig gevoel voor ritme, maar een overgecompenseerde passie voor volume. Hiermee ontstond een grote drumband en hèt uitgelezen moment voor een heuse drakendans. Het brood lieten we even voor wat het was en we leefden ons uit op de dansvloer.

Stokjes als geluidsdempers?
Een van de kinderen bedacht in de tussentijd dat stokjes misschien ook functioneel konden zijn als geluidsdempers. Dat idee was ons iets té creatief. Gelukkig accepteerde hij een stoeltje op wat meer afstand van de 'muziek' ook. Daar zat hij met een stralend gezicht en twee vingers in de oren mee te genieten.

Van al dat dansen kregen we wel weer trek. We klommen terug aan tafel en smikkelden de boterhammen lekker op. Dit keer gewoon weer lekker makkelijk uit de vuistjes. Gelukkig nieuw jaar, xin nian kuai le allemaal!