5 tips voor een spetterend oud en nieuw!

28-12-18

Kerstvakantie bestaat vaak uit een druk programma vol feestelijkheden, familiebezoek, uitjes, cadeautjes, versieringen en lekker eten. Een periode die bol staat van de spanningen en prikkels. Hieronder 5 tips om de laatste dag van het jaar zo ontspannen mogelijk door te komen!

1. Samen kokkerellen

Knus samen, veel en lekker smullen: dat staat in het teken van de decembermaand. Niets leuker dus dan op de laatste dag van 2018 samen met je kind de keuken in te duiken. 

En de lekkerste oliebollen bak je toch echt zelf! 

Bekijk hier de lekkerste recepten voor oliebollen bij Allerhande: van zoet tot hartig.

2. Tijd voor spelletjes!

Barst je kind van de energie en wordt bankhangen hoogstwaarschijnlijk een drama? Organiseer dan een spelletjesavond. En dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: pak weer eens de ouderwetse spelletjes uit de kast, zoals 'Mens Erger Je Niet' of heb samen de grootste lol met ' Twister'. Gegarandeerd plezier!

3. Je kind wakker maken of niet?

Wat is wijsheid op oudejaarsavond: je kind langer laten opblijven, wakker maken om middernacht of lekker laten doorslapen? Je kunt zelf natuurlijk het beste beoordelen of je kind wakker kan blijven tot middernacht. Vanaf een bepaalde leeftijd zal hij of zij dat vast graag willen, maar de kans is groot dat hij het nog niet volhoudt. 

De belangrijkste tip; maak er duidelijke afspraken over, samen met je kind.

4. Vuurwerk... het hoort erbij!

En dan is het moment eindelijk daar: de klok slaat 12 uur en het nieuwe jaar begint! Een rondje gelukkig nieuwjaar wensen hoort daar natuurlijk bij. En dan willen kinderen natuurlijk niets liever dan meteen naar buiten rennen om naar het vuurwerk te kijken. Heel begrijpelijk, want die harde knallen en mooie kleuren in de lucht zijn voor kinderen natuurlijk hartstikke spannend.

Als je kind graag samen vuurwerk af wil steken of wil kijken, kies dan voor een outfit die slecht brandbaar is. De meest geschikte materialen hiervoor zijn natuurlijke materialen, zoals wol en katoen. Vermijd met name synthetische stoffen en kleding met een capuchon of met touwtjes.

Kinderen kunnen heel erg schrikken van onverwachte geluiden, zeker als deze erg hard zijn. Overweeg daarom eens om oorkapjes aan te schaffen. Deze heb je speciaal voor baby's en jonge kinderen. Het ziet eruit als een koptelefoon, maar filtert of voorkomt dat dit geluid het gehoor van je kind beschadigt, of laat schrikken.

Naast je gehoor is het ook heel belangrijk om je ogen te beschermen. Dit kun je doen met een speciale vuurwerkbril. Deze kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij veel opticiens en ziekenhuizen.

Een hele belangrijke tip; ruim na afloop alles op. Zowel wat is afgestoken als dat niet is afgegaan. Dit voorkomt dat er de volgende ochtend kinderen mee gaan spelen. Laat het voor de zekerheid onderdompelen in een bak met water zodat het zeker weten niet meer gebruikt kan worden. 

De belangrijkste tip; benader vuurwerk positief en leg goed uit hoe je er mee om moet gaan. Het hoort er immers bij!

5. Een ander leuk alternatief voor 'echt' vuurwerk: wensballonnen!

In veel Aziatische landen worden wensballonnen opgelaten om een wens in vervulling te laten gaan. Tegenwoordig kun je deze papieren lampionnen, die opstijgen doordat ze gevuld worden met hete lucht van een kaars, ook in Nederland op veel plekken kopen. Je kinderen houden de ballonnen vast, papa of mama steekt het kaarsje aan en als ze de lampion loslaten, mogen ze een wens doen!

De opstijgende wensballonnen zien er in de lucht heel bijzonder uit en zo kunnen kinderen toch op een originele manier 'actief' meedoen aan de viering van het nieuwe jaar.

 

Dak kindercentra wenst iedereen een spetterende jaarwisseling!