Spelen & Ontdekken

Voor de ontwikkeling van jonge kinderen is spelen heel belangrijk. Het is een manier om de wereld te verkennen. En door samen met andere kinderen te spelen, leren ze rekening te houden met elkaar.
 
Dak kindercentra ziet iedere dag als een ontdekkingstocht, net zoals kinderen dat doen. Samen met hen ontdekken wij steeds weer iets nieuws. We ondernemen zoveel mogelijk verschillende activiteiten. Het is fijn om te leren waar je goed in bent en waar je veel plezier aan beleeft. Is het tekenen, muziek, natuur, of houd je van bouwen of misschien dansen?

Thema’s en activiteiten

Ook praten we veel met kinderen, zingen we liedjes en lezen we verhalen voor. En spelletjes die de zintuigen prikkelen, zoals voelen, horen, ruiken, proeven en zien, zijn altijd een groot succes! Met iets oudere kinderen verzinnen we verschillende thema’s en activiteiten. Het is prachtig om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en te zien welke ideeën ze zelf hebben. Dan zie je kinderen die stralend vertellen over hun belevenissen van de dag of een medewerker die enthousiast vertelt wat ze een kind heeft zien doen.

"Pedagogisch medewerker Vera bouwt samen met Sander (2,5 jaar) een toren van gekleurde blokken. Sander is geconcentreerd bezig om de blokken op elkaar te stapelen. Vera vraagt hem: ‘Sander, jouw toren wordt al hoog en wat een mooie kleuren: ik zie blauwe en groene blokken. Kun je er nu een rood blokje erop zetten?’ Sander zoekt even en pakt dan een blauw blok uit de stapel. ‘Kijk, dit is een rode’, zegt Vera terwijl ze een rood blok omhoog houdt. ‘Kun jij er ook een pakken?’ Sander pakt ook een rood blok. ‘Ja, die is rood, deze zijn hetzelfde’, reageert Vera."

Inrichting: warm van binnen, natuurlijk van buiten

Onze ruimten nodigen uit tot spelen en gezellig samen zijn. In de peuteropvang is de ruimte ingericht met verschillende hoeken met elk hun eigen thema. Zo zijn er hoeken met poppenmeubilair, een keukentje, een knus voorleesplekje of om te bouwen. De hoeken zijn zo ingericht dat kinderen ongestoord kunnen spelen. Ze kunnen zelfstandig het speelgoed kiezen en pakken. Al het speelgoed is veilig en verantwoord en is opgeborgen in doorzichtige bakken op hoogte van de kinderen. Op de bakken staat een plaatje of een foto. Het is voor kinderen een spel om het juiste speelgoed in de bak met het goede plaatje te doen. Spelenderwijs leren zij zo opruimen als vaste gewoonte na het spelen.

Bij de inrichting van de buitenruimte kijken we hoe we dit zo natuurlijk mogelijk kunnen doen. Zo laten wij kinderen kennismaken met de natuur, met een waterstroompje bij een pomp, een hutje van wilgentakken of een slingerend paadje tussen het groen. De natuur is een mooi thema om mee te werken. Heerlijk om je eigen moestuin te onderhouden. Na het zaaien, water geven en oogsten en dan de zelf geplukte tomaten proeven!

Terug