Het ritme van thuis

Op het kinderdagverblijf houden we, net als thuis, het ritme van je baby aan. Eten, slapen en verschonen op het moment dat je baby daar aan toe is. Met het ouder worden, gaan we geleidelijk over op het ritme van dreumesen en peuters. De kinderen hebben dan vaste momenten op de dag waarop ze gezamenlijk eten, slapen en spelen.

Aan de inrichting van de centra besteden we de grootst mogelijke zorg. Er zijn knusse plekjes met verantwoord speelgoed, bedjes om rustig te slapen en er is altijd een mogelijkheid om lekker buiten te spelen. Veiligheid en comfort staan hierbij hoog in het vaandel.

Voorbeeld dagindeling

07.30 uur | vrijspelen of activiteit
09.30 uur | fruit eten en drinken
10.00 uur | verschoonmoment / naar de wc, daarna vrijspelen, activiteit of buiten spelen
11.15 uur | broodmaaltijd
12.00 uur | verschoonmoment en naar de wc
12.15 uur | kinderen naar bed, activiteit op de groep
14.30 uur | verschoonmoment / naar de wc en aankleden
14.45 uur | cracker eten en drinken
15.00 uur | vrijspelen, activiteit of buiten spelen
16.30 uur | verschoonmoment / naar de wc en water drinken en rozijntjes of soepstengel
17.00 uur | vrijspelen, activiteit of buiten spelen

Kinderen tot 12 maanden hebben hun eigen dagritme op het gebied van eten, drinken en slapen. De pedagogisch medewerkers houden hier rekening mee. Bekijk ook de video Ontdek de dagopvang bij Dak kindercentra en beleef een dag bij het kinderdagverblijf.

Eten op het kinderdagverblijf

Bij Dak kindercentra zijn (baby)voeding, vers fruit en verantwoorde tussendoortjes bij de tarieven inbegrepen. Onze de pedagogisch medewerkers eten samen met de kinderen en het voeden van baby’s gebeurt in alle rust. Ook houden wij rekening met principiële of religieuze wensen voor bepaalde voeding. En als je kind allergisch is voor bepaalde voeding, overleggen de pedagogisch medewerkers de alternatieven met je.

Borstvoeding. Wil je je baby zelf borstvoeding komen geven? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. In jouw  kindercentrum is hiervoor een afgezonderde en comfortabele plek aanwezig. En geef je ons ’s morgens flesjes afgekolfde melk, dan voeden wij je baby daarmee. De schone flesjes staan dan ’s avonds voor je klaar om weer mee te nemen.

Fruit en groente. Gezonde voeding is voor kinderen heel belangrijk. We laten je kind kennismaken met verschillende soorten fruit en groente. Proeven, voelen en ruiken stimuleren een kind om iets nieuws te proberen. Als de kinderen wat groter zijn, voeren we gesprekken over wat gezond is en wat minder goed voor je is. We laten de kinderen hierin ook zelf met ideeën komen en zelf benoemen wat wel en niet gezond is. Ook stimuleren we kinderen bijvoorbeeld hun handen te wassen voor het eten en we brengen ze bij hoe je op een hygiënische manier eten klaarmaakt. Onze medewerkers geven hierbij het goede voorbeeld.

Slapen op het kinderdagverblijf

Voor jonge kinderen is rust, regelmaat en ritme heel belangrijk. Vooral een vaste volgorde; wakker worden, voeden, knuffelen en spelen geeft herkenning en daardoor veiligheid.

Eigen knuffel. Bij het plaatsingsgesprek bespreekt de pedagogisch medewerker of de unitmanager met jou de slaapgewoontes van je kindje. Hoe is het kind gewend overdag te gaan slapen? Heb je een vast slaapritueel, zoals een liedje of een verhaaltje? Daar houden we graag rekening mee! En die ene speciale knuffel is natuurlijk ook van harte welkom.

Hetzelfde frisse bedje. Kinderen tot 2 jaar slapen in een aparte slaapkamer, zoveel mogelijk in hetzelfde bedje met eigen beddegoed. Ook dat is vertrouwd. De matrassen worden wekelijks gelucht en gekeerd en het beddegoed (een kinderslaapzak voor de allerkleinsten en een lakentje en katoenen deken voor de groteren) elke week gewassen.

Terug