Vanaf wanneer kan een kind in de kinderstoel zitten?

18-03-19

Je kent het wel. Een baby die al kan omrollen, begint met tijgeren. Er kan een moment komen dat ze gefrustreerd raken. Op de grond vertoeven lijkt niet meer voldoende, ze zijn toe aan een ander perspectief. Je zet de baby in de zitstand en ja hoor, de frustratie is voorbij. Ze zien de wereld vanuit een ander perspectief. Baby blij, jij blij! Maar vanaf wanneer kan een kind eigenlijk in de kinderstoel zitten?

''Als een baby zélf tot zitstand kan komen, is de rug sterk genoeg om rechtop te zitten.''


Je ziet dat voordat een kind gaat zitten het eerst gaat rollen en zich op gaat richten. Het eerst maken van deze bewegingen heeft een belangrijke functie. Door te rollen en je hoofd op te houden train je de rug- en buikspieren. Als een baby wordt geboren is de rug nog rond. In het eerste jaar ontwikkelt de rug zich van rond naar recht. Dan zijn de rug en buikspieren zo getraind dat de wervelkolom sterk genoeg is voor de rechte positie. Deze heb je nodig om te kunnen blijven zitten. Door een baby te laten spelen op de vloer (vooral op de buik) geef je de baby de gelegenheid om de rugspieren te versterken. Pas wanneer een kind zich kan oprichten tot zitstand, is de rug er klaar voor om rechtop te zitten.

Het goed doorlopen van de motorische ontwikkeling is belangrijk voor de algehele ontwikkeling. Door goede beweegervaringen op te doen legt je lichaam als het ware een 'plan' vast. Wanneer je gaat bewegen of een houding wil volhouden, heeft je zenuwstelsel daar een plan voor klaar liggen. Dat wordt automatisch uitgevoerd. Deze ervaring zorgt er dan voor dat het vanzelf gaat en dat je hier niet meer over na hoeft te denken. Als je niet meer hoeft na te denken over bijvoorbeeld rechtop zitten, kun je je beter concentreren op je spel of op de les in de klas. Je leert beter.

Wist je dat…

  • een goede ontwikkeling van liggen naar lopen belangrijk is voor de algehele ontwikkeling?
  • kruipen belangrijk is voor de verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft?
  • je die verbinding nodig hebt voor het goed kunnen uitvoeren van taken op school en in het leven?

Deze motorische ontwikkeling verloopt in een aantal stappen. Het is belangrijk dat een kind ervaring opdoet met elke stap. Klik hier als je de stappen rustig wil bekijken.

Geef je kind de ruimte om de motoriek op een natuurlijke manier te ontwikkelen. De rugspieren en de wervelkolom zijn er nog niet klaar voor om in de zitpositie gezet te worden wanneer het niet hard genoeg heeft gespeeld en getraind.

Hetzelfde geldt voor het laten staan en lopen. De heupen en het bekken zijn nog volop in ontwikkeling. Door te kruipen worden de been-, de buik- en rugspieren sterker. We zien bij de meeste kinderen dat het lichaam rond de 10 maanden sterk genoeg is om te staan. Eerder is de stand van de voeten hier nog niet klaar voor.

Geef de baby de tijd om op eigen tempo alle motorische stappen te doorlopen. Je kunt de baby natuurlijk uitdagen door:

  • Wanneer de baby op de rug in de box ligt een speeltje aan 1 kant neer te leggen zodat de baby gaat reiken om het te kunnen pakken. Je kunt links en rechts afwisselen.
  • De baby wisselend op de buik en rug te laten spelen en 2 speeltjes in het zicht te leggen zodat de baby het wil gaan pakken. Hoe meer er ligt, hoe meer prikkels. Het wordt voor de baby dan lastig om zich te focussen op het pakken van dat ene speeltje.
  • Als de baby kruipt, kun je het speelmateriaal steeds een beetje verder leggen.
  • Als je merkt dat de baby zich wil gaan optrekken, kun je stevig materiaal neerzetten zodat ze hier ook mee kunnen oefenen. Iets op een laag tafeltje zetten trekt altijd de aandacht.