Aan de slag in de kinderopvang maar mis je een diploma?

Bij Dak kun je een leer-werktraject starten. In slechts 2,5 tot 3 jaar word je opgeleid tot pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3. De kosten voor de opleiding betalen wij! Je kunt bij ons terecht met een MBO2-opleiding.

Als pedagogisch medewerker in het BBL-traject sta je 24 uur per week op een vaste groep. Hierbij leer je stapje voor stapje wat het werk van pedagogisch medewerker inhoudt. Daarnaast ga je één dag per week naar school. Je bent van harte welkom op één van onze locaties in Den Haag.

BBL-opleiding bij het ROC Mondriaan

Dak biedt de BBL-opleiding bij het ROC Mondriaan aan het Leeghwaterplein in Den Haag. Je hebt daar elke dinsdag op locatie les. De rest van de week werk je 20-25 uur op de groep en studeer je zelf nog zo’n 8 uur thuis. 

Aouatef: Het is heel fijn om in de praktijk bezig te zijn en opgenomen te worden in het team.

Blijf op de hoogte van onze volgende BBL-klas!

Wil je op geïnformeerd worden wanneer er weer een nieuwe opleiding start? (verwachting september 2025)  Klik dan op de button hieronder, laat je gegevens achter en je krijgt een bericht als je je weer kunt aanmelden voor de opleiding.

Wat houdt de BBL-opleiding nu precies in?

De BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) pedagogisch medewerker is een opleidingstraject waarin je werken en leren combineert. Als pedagogisch medewerker in het BBL-traject werk je samen met je collega op een vaste groep op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je creëert een veilige omgeving waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daarnaast communiceer je helder en duidelijk met de ouders, collega’s en kinderen. Samen zorg je ervoor dat het elke dag een feestje wordt!

Wat verdien je tijdens de opleiding?

  • Een salaris in schaal 5, trede 8 conform de CAO kinderopvang: € 2.420 – € 2.539.
  • Een fijne werkplek op de BSO (4-12 jaar) of in het Kinderdagverblijf (0-4 jaar).
  • Een contract voor 24-32 uur per week, dit is inclusief één schooldag.
  • Een werkplek met gedreven en enthousiaste collega’s.
  • Directe begeleiding van een stagebegeleider, zodat jij je snel thuis voelt in het team en het beste uit jezelf kunt halen.
  • Natuurlijk heb je recht op een pensioen, een fietsplan, een aantrekkelijke collectieve zorgverzekering, een reiskostenvergoeding en nog veel meer!
  • Uiteraard neemt Dak kindercentra de kosten van je opleiding voor haar rekening.

Wat wij zoeken in jou:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud.
  • Je bent gemotiveerd om te starten als leerling pedagogisch medewerker.
  • Je bent bereid tijd en energie te investeren in een mooi leer- en werktraject.
  • Je beheerst de Nederlandse taal zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je werkt zelfstandig en bent een echte aanpakker.
  • Je hebt een open houding en je bent nieuwsgierig.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden om te starten met de opleiding?

Je bent minimaal in het bezit van een:

  • vmbo-diploma, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo; of
  • Mbo-diploma, niveau 2; of
  • Een vergelijkbaar buitenlandsdiploma, aangevuld met taalniveau CEF B2;

Moet ik betalen voor de opleiding?

Nee. Dak kindercentra betaalt je hele opleiding. Uiteraard verbinden we er wel een aantal voorwaarden aan.

Als ik de opleiding niet afmaak, moet ik dan betalen?

Het is natuurlijk nooit leuk om met een opleiding te stoppen. Maar mocht je toch om een bepaalde reden met de opleiding stoppen of je diploma niet halen, dan moet je wel de kosten van je opleiding gedeeltelijk of helemaal terugbetalen. Hieronder zie je hoeveel dat is:

  • Tot 12 maanden na aanvang van de studie: 100%
  • Tot 18 maanden na aanvang van de studie: 75%
  • Tot 24 maanden na aanvang van de studie: 50%

 

Krijg ik begeleiding tijdens mijn opleiding?

Ja natuurlijk, we gooien je echt niet gelijk in het diepe. Vanuit Dak en de opleiding krijg je optimale ondersteuning bij je werk en je studie. Tijdens je werk heb je het meeste te maken met je werkbegeleider. Dit is een ervaren pedagogisch medewerker die jou onder zijn/haar hoede neemt. De werkbegeleider coacht jou op de werkvloer en geeft je feedback over je uitgevoerde taken.

Daarnaast krijg je veel begeleiding van de praktijkopleider. Deze heeft een belangrijke rol bij de begeleiding van jou als BBL-student. Hij/zij staat je bij in het werkproces en signaleert knelpunten. Ook coacht hij/zij de werkbegeleider en heeft contact met zowel de school als de unitmanager.

Vanuit de opleiding krijg je ondersteuning van de studieloopbaanbegeleider (SLB) van het ROC Mondriaan. De SLB begeleidt je tijdens je studie op zowel het persoonlijke vlak als om het wat en het hoe van het leren.

Zo zorgen we er met z’n allen voor dat jij je helemaal op je nieuwe carrière kan richten.

Wanneer werk ik en wanneer ga ik naar school?

Het is natuurlijk heel belangrijk om te weten wanneer je werkt en wanneer je naar school gaat. Als BBL-student werk je gemiddeld tussen de 24 en 32 uur per week. Zo kun je het werken en leren perfect combineren. Je schooldag is op dinsdag. Je bent dan een volledige werkdag aanwezig op het Mondriaan College in Den Haag. Houd er rekening mee dat je naast je schooldag en je werkdagen ook nog huiswerkopdrachten moet maken.

Hoe lang duurt de BBL-opleiding?

De opleiding duurt 2,5 tot 3 jaar. Daarna ben je opgeleid tot Pedagogisch Medewerker niveau 3.