10 activiteiten voor onderweg: screen vrij!

27-06-17

''De juffrouw die praat, maar nee, ik hoor haar niet. Ik zit in m’n droom al in de auto. In de auto op weg naar de zon. Zandkastelen bouwen op het strand, badmintonnen op de camping en bommetjes maken in het zwembad! En papa, papa doet gezellig mee!''

Ja het is weer bijna zover... ZOMERVAKANTIE! Heerlijk ontspannen en genieten van elkaar. Maar éérst nog een lange rit overleven met de kids... En dit het liefst natuurlijk zonder de hele dag op een tablet te spelen. Wij hebben hieronder speciaal voor jou 10 screen vrije activiteiten benoemd voor onderweg.

 

1. Praten

Dit lijkt natuurlijk voor de hand liggend, maar wat zijn nu leuke gespreksstarters? Probeer eens "Top 5!''. Vraag de kinderen om hun top vijf kleuren, top vijf boeken, top vijf dwaze woorden te noemen. En geloof het maar... Hier zijn ze wel even zoet mee! Een andere succesvolle starter is een spel met de naam ''Dit & Dat''. Jij roept dit en de ander moet daar meteen op reageren met dat (het eerste wat in je opkomt). Het eindigt vaak met super dwaze woorden, maar het zorgt gegarandeerd voor veel gegiechel.

2. Verhaaltjes vertellen

De verhalen met de prins en prinses die vele avonturen beleven, zijn uiteraard altijd goed, maar probeer het ook eens persoonlijker te maken. Zo zullen de kinderen het geweldig vinden om eens verhalen te horen van hoe jij op hun leeftijd was en wat je toen allemaal hebt uitgespookt/beleefd.

3. Mini krijtbord

Ouderwets krijten is toch veel leuker dan 'swipen' op de tablet! Bovendien is het veel beter voor de fijne motoriek. Voordat je het weet is er weer een uurtje voorbij...

4. Zingen!

Ook al ben je niet de Voice of Holland, doe een leuke cd erin en zing zo hard mogelijk mee met jullie favoriete nummers, het kan de situatie alleen maar verbeteren! Bovendien is zingen ook goed voor onze hersenen en zorgt het voor een euforisch gevoel.

5. Kleurplaten

De kleurplaten kunnen natuurlijk niet ontbreken in de auto. Laat de kinderen van tevoren zelf de kleurplaten kiezen, zodat ze zich er al op kunnen verheugen.

6. Letterherkenning, spelling...

Wie is het snelste in het herkennen van letters in woorden? Roep een woord als kat of school of ventilator en probeer dan samen te achterhalen wat voor geluiden er in het woord zitten en welke letters er nodig zijn om het te spellen.

7. Wie ben ik?

Ben ik een dier? Heb ik een staart? Woon ik in de zee? Raad wie of wat je bent door vragen te stellen aan de ander! Dit mogen alleen vragen zijn waar je met ja of nee op kan antwoorden. Dit spel is perfect tijdverdrijf!

8. Auto's tellen

Ga een weddenschap aan zoals: "Ik wed dat ik 4 gele auto's zal zien voor het volgende tankstation!" Nu moeten jullie allemaal goed opletten tot het volgende tankstation. Dit spel kun je een aantal keer achter elkaar doen met korte en langere afstanden.

9. Een complimentenronde

Bedenk voor iedereen in de auto een mooi compliment. Als iedereen even heeft nagedacht, gaat de ronde beginnen. Begin bijvoorbeeld met de complimenten van papa en maak zo de ronde af. Dit is een geweldige manier om een positieve sfeer te creëren.

10. Wanneer je tijdens je autoreis moet wachten tot:

  • de auto Start - noem groenten met de S
  • het licht op Groen springt - noem plaatsnamen met de G
  • iedereen weer is Ingestapt - noem dieren met de I
  • het ophoudt met Regenen - noem spelletjes met de R
  • de File is opgelost - noem namen met de F
  • je bij een Parkeerplaats komt - noem filmsterren met de P
  • de wc Vrijkomt - noem eten met de V
  • de Zon opkomt - noem activiteiten met de Z

Natuurlijk is het gebruik van een tablet ook niet erg tijdens zo'n rit, maar er zijn ook genoeg andere makkelijke manieren om je kinderen bezig te houden. Voor de fijne motoriek is het van belang dat kinderen dingen zien, horen, proeven en ruiken in de echte, driedimensionale wereld.

Vroom vroom... Toet toet... Goede reis!